Εάν θέλεις να δείχνεις πιο ελκυστικός σε μία γυναίκα τότε πρέπει να την κάνεις να ακούσει μουσική πριν την δεις

Η μουσική είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και μέρος κάθε κουλτούρας, αλλά η προέλευση της παραμένει ένα μεγάλο puzzle. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες, μερικές από τις οποίες υπογραμμίζουν τις βιολογικές και κοινωνικές πτυχές της μουσικής.

Μία νέα θεωρία που έχει επιβεβαιωθεί έρχεται να ανατρέψει πολλά δεδομένα και μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμη για τους άνδρες. Σε μία νέα μελέτη, οι γυναίκες βαθμολογούν τις φωτογραφίες των ανδρικών προσώπων ως πιο ελκυστικές όταν έχουν ακούσει μουσική πριν από λίγο. Επιπλέον, η έντονη μουσική οδήγησε στη μεγαλύτερη επίδραση στη σεξουαλική έλξη.

“Σήμερα υπάρχουν λίγα εμπειρικά ευρήματα που υποστηρίζουν τη θεωρία του Darwin σχετικά με την προέλευση της μουσικής. Θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα νέο πειραματικό παράδειγμα για να διερευνήσουμε το ρόλο της μουσικής στην επιλογή ενός ζευγαριού”, δήλωσε η Manuela Marin, ηγέτης της μελέτης και πρώην συνεργάτης του Ινστιτούτου Βασικών Ψυχολογικών Ερευνών και Μεθόδων Έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.Στην παρούσα μελέτη, η Marin και οι συνεργάτες της διερεύνησαν τον αντίκτυπο της μουσικής έκθεσης στις υποκειμενικές εκτιμήσεις των προσώπων με το αντίθετο φύλο.

“Η ελκυστικότητα του προσώπου είναι ένα από τα σημαντικότερα φυσικά χαρακτηριστικά που μπορούν να επηρεάσουν την επιλογή ενός εταίρου. Θέλαμε να μάθουμε πώς η μουσική μπορεί να μεταβάλει την αντίληψη αυτού του χαρακτηριστικού”, δήλωσε ο Helmut Leder από τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Δεδομένου ότι η μουσική, ειδικά πριν από την έλευση της σύγχρονης τεχνολογίας, ήταν πάντα έμπειρη και κυρίως σε ένα κοινωνικό πλαίσιο, είναι εύλογο να υποθέσουμε ότι η μουσική θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά την οπτική αντίληψη των προσώπων.

«Υπάρχουν κάποια στοιχεία στην ψυχολογική βιβλιογραφία ότι μπορούν να εμφανιστούν τα λεγόμενα φαινόμενα μεταφοράς διέγερσης εάν διεκπεραιωθούν δύο ερεθίσματα διαδοχικά. Η επεξεργασία του πρώτου ερεθίσματος παράγει εσωτερική διέγερση, δηλαδή αυξημένη φυσιολογική δραστηριότητα, η οποία στη συνέχεια αποδίδεται στο δεύτερο ερέθισμα. Ως επί το πλείστον αυτός ο ασυνείδητος μηχανισμός μπορεί να επηρεάσει τις ενέργειές μας, στην περίπτωση αυτή την επιλογή ενός εταίρου», εξήγησε η Manuela Marin.

Στο πείραμά τους, οι επιστήμονες παρουσίαζαν ετεροφυλόφιλους συμμετέχοντες με μουσικά αποσπάσματα που ποικίλουν στο συναισθηματικό τους περιεχόμενο, ακολουθούμενη από μια φωτογραφία ενός προσώπου από το αντίθετο φύλο με μια ουδέτερη έκφραση του προσώπου.

Το πρόσωπο εκτιμήθηκε ως προς την ελκυστικότητά του σε κλίμακα. Επιπλέον, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν εάν θα έβγαιναν με το πρόσωπο που απεικονίζεται. Στην κατάσταση ελέγχου ελέγχθηκαν μόνο πρόσωπα χωρίς μουσική.

Υπήρχαν τρεις ομάδες συμμετεχόντων: οι γυναίκες στη γόνιμη φάση του κύκλου τους, οι γυναίκες στη μη γόνιμη φάση του κύκλου τους και οι άνδρες.Αυτές οι ομάδες ήταν παρόμοιες στις μουσικές προτιμήσεις και τη μουσική τους κατάρτιση, καθώς και στη διάθεσή τους πριν από το πείραμα και στη σχέση τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες συμμετέχοντες αξιολόγησαν τα αρσενικά πρόσωπα ως πιο ελκυστικά και ήταν πιο πρόθυμα να βγούνε με τους άνδρες που απεικονίζονταν όταν είχαν προηγουμένως εκτεθεί στη μουσική. Ο κύκλος γονιμότητας δεν είχε μεγάλη επιρροή στις αξιολογήσεις.

Συνολικά, η εξαιρετικά διεγερτική και σύνθετη μουσική οδήγησε στο μεγαλύτερο αποτέλεσμα σε σύγκριση με την κατάσταση ελέγχου. Αυτή η επίδραση δεν υπήρχε στους άνδρες συμμετέχοντες.

Τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα και ανοίγουν νέες δυνατότητες διερεύνησης του ρόλου της μουσικής στην επιλογή εταίρων σε σχέση με τις πτυχές της φυσικής ελκυστικότητας.”Ο στόχος μας είναι να αντιγράψουμε αυτά τα αποτελέσματα σε ένα μεγαλύτερο δείγμα και να τροποποιήσουμε ορισμένες πτυχές του πειράματος. Για παράδειγμα, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε αν οι μουσικές ικανότητες και η δημιουργικότητα μπορούν να αντισταθμίσουν εν μέρει τις ελλείψεις όσον αφορά τη σωματική εμφάνιση και την φυσική κατάσταση “, δήλωσε ο Bruno Gingras από το Ινστιτούτο Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Innsbruck.

Η Marin κατέληξε στο συμπέρασμα: «Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός εμπειρικών συμπερασμάτων που δείχνουν ότι η μουσική έχει την δύναμη να επηρεάσει την ανθρώπινη συμπεριφορά όσον αφορά την επιλογή των συνεργατών. Αλλά πώς μπορεί η θεωρία του Darwin να συμφιλιωθεί με άλλες βιολογικές και κοινωνικές θεωρίες για τη γένεση της μουσικής; Την κοινωνική συνοχή και παίζει επίσης ρόλο στη σχέση μητέρων-παιδιών. Μέχρι να κατανοήσουμε αυτές τις συνδέσεις, θα υπάρξει πολύς δρόμος προς την κατεύθυνση αυτή ».

Αναμφίβολα η δύναμη και το κατά πόσο μας επηρεάζει στην καθημερινότητα μας η μουσική είναι κάτι που ακόμη δεν γνωρίζουμε και μέρα με την μέρα το ανακαλύπτουμε. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα μουσικά νέα !

Dance With Us:https://www.facebook.com/dancetoday.gr/

Comments

You may also like...