Ο Pete Tong φέρνει την ορχήστρα στο dancefloor

Όταν ξεκινήσαμε με τα πρώτα Ibiza Classics ως κομμάτι των BBC Proms πέρυσι, ποτέ μου δεν περίμενα τόση επιτυχία. Δεν είχαμε προγραμματίσει τίποτα για μετά τις 29 Ιουλίου του 2015, οπότε ήταν μια ευχάριστη έκπληξη να το βλέπουμε να πηγαίνει τόσο μακριά. Πριν καν ξεκινήσουμε γνωρίζαμε ότι παίρναμε μέρος σε κάτι πολύ ξεχωριστό, η πραγματική μαγεία όμως, συνέβη εκείνη την πρώτη βραδιά και την επόμενη μέρα, όταν ο κόσμος ξεκίνησε να ψάχνει τη δουλειά μας στο iPlayer και να τη δημοσιεύει στα social media. Τότε μόνο καταλάβαμε ότι είχε όντως γίνει viral και ο κόσμος το άκουγε για αρκετές εβδομάδες μετά.

Αρχικά οι εκπρόσωποι των The Proms μας προσέγγισαν για συνεργασία και στη συνέχεια, είχαμε την ιδέα με το Radio 1 να κάνουμε κάτι ξεχωριστό για να σφραγίσουμε τα 20 έτη που εκπέμπει ασταμάτητα επιτυχίες στην Ibiza. Παράλληλα θέλαμε να θίξουμε πόσο πολύ έχει αλλάξει το νησί τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και πώς συνέβαλλε στη διαμόρφωση της τέχνης και της κουλτούρας.

Δεν ξέρω τι ακριβώς φταίει, αλλά είναι γεγονός ότι πολλές φορές η ηλεκτρονική μουσική υποτιμάται αναλογικά με άλλα είδη, όπως είναι το hip hop και η rock. Μας δίνουν απλά την ταμπέλα “party music”. Οπότε, όλο αυτό γίνεται για να δει ο κόσμος τον αντίκτυπο της Ibiza και κατ’επέκταση της ηλεκτρονικής μουσικής τα τελευταία χρόνια. Τραγούδια όπως  το ‘Belfast’ του Orbital η το ‘Right Here, Right Now’ του or Fatboy Slim έχουν αγαπηθεί πραγματικά από τον κόσμο και βλέποντας χιλιάδες ανθρώπους στο Albert Hall να χορεύουν στους ρυθμούς τους σε κάνει να νιώθεις τόσο οικεία.

Μιλώντας με μουσικά δεδομένα, κάνοντας μία πρώτη απολογία της ιδέας αυτής φοβήθηκα μήπως το τελικό προϊόν καταλήξει απλά νοσταλγικό ή και κάπως κωμικό. Έχω πολύ καλή σχέση με τον Goldie και αυτός έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με την Heritage Orchestra για τη live έκδοση του τραγουδιού “Timeless”. Η συγκεκριμένη ορχήστρα έχει alternative χαρακτήρα και πάντα προσέχει να μην περιορίζεται μόνο σε κλασσικά ακούσματα και μελωδίες. Έχουν συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως η Bjørk και ο Henrik Schwarz και πάντα αναζητούν μοντέρνες συνεργασίες. Αυτό που με έκανε να πιστεύω ότι το project αυτό μπορεί να πετύχει είναι το γεγονός ότι η house προήλθε από την disco, όπου τα πλήκτρα έχουν σημαντικό ρόλο.  Αυτό ισχύει και για την trance. Παρότι ένα club απέχει πολύ από μια αίθουσα ορχήστρας, τα κοινά χαρακτηριστικά της μουσικής συναντώνται παντού. Οι συνθέτες κλασσικής μουσικής ήταν κάτι σαν pop συνθέτες της εποχής τους. Επίσης, η ορχήστρα παίζει μουσική για άλλους ανθρώπους, κάτι παρόμοιο με τη δουλειά ενός σύγχρονου DJ, δηλαδή.

Παρότι αυτό γίνεται με αφορμή να γιορτάσουμε την ηλεκτρονική μουσική και πόσα έχει επιτύχει τις τελευταίες δεκαετίες, δεν θα πρέπει να είναι απλά κάτι retro. Είναι μια καλή ευκαιρία για να γνωρίσει ο κόσμος την κουλτούρα της EDM και να την εκτιμήσει.

Pete Tong’s ”Classic House” μαζί με την Herritage Orchestra έχει κυκλοφορήσει.

Comments

You may also like...